Клуб за учење

Završni račun škole

Završni račun škole 2021.

autor: Snežana Osmajić

Gradsko takmičenje u futsalu

Graddsko takmičenje u futsalu je održano u OŠ "Sečenji Ištvan". Prvu utakmicu igrali smo sa OŠ "10. Oktobar", vodili smo sa 2:0 i na kraju pobedili 3:2. U finalnoj utakmici u dalju fazu takmičenja bili smo dominantni celo prvo poluvreme sa 1:0 da bismo u drugom poluvremenu nesretnim spletom okolnosti pogodivši stativu u zadnja 2 minuta izgubili sa 2:1 od domaćina. Čestitamo našim učenicima i nadamo se srećnijem ishodu sledeće godine.

autor: Zora Platup Bašić Palković

takmičenje

Обавештење о упису деце у I разред основне школе у школској 2022/2023. години

Обавештавају се родитељи, усвојиоци, старатељи, односно, орган старатељства да ће се упис деце у I разред (од 1. априла 2022. до 31. маја 2022. године) вршити пријавом путем услуге "Исказивање интересовања за упис у основну школу" на Порталу еУправе или позивом на телефон 0608556002 или 024-4562-573 сваког радног дана од 8.30 до 14.00 часова. Све информације могу се добити на овим бројевима телефона. Сва потребна документа за упис деце у први разред основне школе, прибавиће се по службеној дужности.

аутор: Мирјана Стантић

Obavijest o upisu djece u I razred osnovne škole u školskoj 2022/2023 godini

Obavještavaju se roditelji, posvojitelji, skrbnici, odnosno, tijelo skrbništva da će se upis u I razred vršiti (od 1. travnja 2022. godine do 31. svibnja 2022. godine) prijavljivanjem putem usluge ,,Iskazivanje interesiranosti za uppis u osnovnu školu“ na Portalu eUprave ili pozivom na telefon 0608556002 ili 024-4562-573 svakog radnog dana od 8.30 do 14.00 sati. Sve informacije mogu se dobiti na navedenim brojevima telefona. Sva potrebna dokumenta za upis djece u prvi razred osnovne škole, pribavit će se po službenoj dužnosti.

autor: Mirjana Stantić

Čitanjem do zvijezda

Naša škola i ove godine natječe se u čitalačkom kvizu Čitanjem do zvijezda. Tradicionalno, natječu se učenici 7. i 8. razreda na razini kviza i plakata. Također tradicionalno, naša škola i ove godine pobijedila je dvjema ekipama u međuškolskoj razini u rješevanju kviza te su se time izborili za nacionalnu razinu za koju se spremamo u svibnju. Pobjedničku ekipu čine: Lea Vojnić Purčar, Andrija Matković i Valentin Čović, a drugu plasiranu ekipu čine: Ivona Stantić, Iva Francišković i Lea Vojnić. U kategoriji plakata školu je predstavljala Anđela Kutuzov koja je osvojila 2. mjesto i plasirala se na nacionalnu razinu. Čestitamo i sretno dalje!

autor: Mirjana Crnković

takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje

Rezultati okružnog takmičenja iz matematike

4.razred
Aleksa Radnić, druga nagrada
5.razred
Martina Tikvicki, pohvala
Filip Ivković Ivandekić,pohvala
6.razred
Aljoša Glogovac,druga nagrada
Nađa Berecki,treća nagrada
7.razred
Andrej Čavlin, 3.nagrada
Andrija Matković,pohvala
8.razred
Jovan Grujić,2.nagrada
Lea Vojnić,3.nagrada

autor: Nevenka Tumbas

Republičko takmičenje u plivanju

28.01. i 01.03. U Kragujevcu održano je republičko takmičenje u plivanju. Našu školu su predstavila četiri učenika od kojih je tri učenika dospelo na pobedničko postolje osvojivši tri medalje. Najmlađa takmičarka je Katarina Popović 3.razred nastupila u disciplini 50m leđno i osvojila 3. mesto. Leon Milodanović 6.razred nastupio u disciplini 50m delfin i okitio se srebrnom medaljom. Ena Martić 7.razred je plivala kraul osvojivši 3.mesto. Veliki uspeh je ostvario i Leon Hemi 6.razred, osvojivši peto mesto u disciplini 50m leđno. Svim učenicima čestitamo a već u maju nastupaju na sportskoj olimpijadi u Zrenjaninu, popularnije zvanim SOŠOV.

autor: Tomislav Rac

takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje

Školsko takmičenje iz biologije

Učenici od petog do osmog razreda učestvovali su prošle subote (26.02.2022.) na školskog takičenju iz BIOLOGIJE. Učenici su se odazvali u velikom broju. Četri najbolja učenika sa svakog nivoa plasirali su se na opštinsko takmičenje.
Rezultati
5. razred:
1. Martina Tikvicki (43 boda)
1. Filip Ivanković Ivandekić (43 boda)
3. Miljan Kutuzov (42 boda)
3. Timotej Vukmanov Šimokov (42 boda)
6. razred:
1. Ines Vojnić (37 boda)
1. Jana Šobot (37 boda)
3. Nađa Berecki (33 boda)
4. Vasa Pejački (32 boda)
7. razred:
1. Nikolina Mačković (37 boda)
1. Karlo Kujundžić (37 boda)
3. Andrija Matković (34 boda)
4. Dejan Dozet (29 boda)
8. razred:
1. Adam Govorković (35 boda)
2. Petra Vojnić Tunić (28 boda)
3. Lea Vojnić Purčar (27 boda)
3. Lea Vojnić (27 boda)

autor: Mladen Neorčić

takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje

Takmičenje iz matematike

Čestitke svim MATKOVCIMA
3.razred
Sara Kozma, 2.mjesto
Tea Milović,2.mjesto
Lenka Šimon,pohvala
4.razred
Jakov Vukov.plasman na okružno
Aleksa Radnić, plasman na okružno
5.razred
Filip Ivković Ivandekić,2.mjesto
Martina Tikvicki,2.mjesto
Timotej Vukmanov Šimokov,pohvala
6.razred
Aljoša Glogovac,3.mjesto
Nađa Berecki, 3.mjesto
Ines Vojnić,pohvala
7.razred
Andrej Čavlin,3.mjesto
Andrija Matković,plasman na okružno
8.razred
Jovan Grujić,pohvala
Lea Vojnić,pohvala
Anđela Stikić,pohvala

autor: Nevenka Tumbas

Čitanjem do zvijezda

Učenici naše škole i ove godine sudjeluju na natjecanju Čitanjem do zvijezda. U natjecanje se uključilo osam učenika sedmog i osmog razreda. Postigli su sljedeći uspjeh na školskoj razini, održanoj 26.1.2022.:
1. Iva Francišković – 19
2. Lea Vojnić – 19
3. Valentin Čović – 18
4. Ivona Stantić – 17
5. Lea Vojnić Purčar – 15
6. Andrija Matković – 14
7. Karlo Kujundžić – 13
8. Anđela Kutuzov – 6.
Na dalju razinu prošli su učenici plasirani na prvih šest mjesta koji će činiti dvije ekipe. Ispite je pregledalo tročlano povjerenstvo. Mentorica je bila nastavnica hrvatskoga Mirjana Crnković-Horvat. Učenicima želimo sreću u daljem natjecanju!

autor: Mirjana Crnković-Horvat

takmičenje
takmičenje
takmičenje

Gradsko takmičenje u odbojci

Gradsko takmičenje u odbojci održano je 09.12. u O.š. Jovan Mikić u konkurenciji pionirki:
1. Kizur Ištvan
2. Jovan Mikić
3. Sonja Marinković
4. Matko Vuković.
U konkurenciji pionira, prvo mesto zauzela je O.Š. Kizur Ištvan, drugo Matko Vuković, treće Jovan Mikić. I ove godine su naši odbojkaši i odbojkašice opravdali očekivanja i našli se u samom vrhu Subotičke odbojke

autor: Sanja Bačlija

takmičenje
takmičenje

Igra na satu hrvatskoga jezika

Vredno smo učili tiskana slova. Vrijeme je za malo igre. Tko će od datih slogova naći više riječi.

autor: Sonja Konkolj

radionica
radionica
radionica
radionica
radionica
radionica

Okružno takmičenje u plivanju

29.11.2021. u SRC "Prozivka" održano je okružno takmičenje u plivanju. Učestvovalo je deset učenika naše škole i svi su ostvarili zapažene rezultate. Plivalo se u svih četiri disciplina, kraul: David Vladea, Đorđe Kostadinović, Sofia Popović, Dražen Matković, Ena Martić prsno:Dušan Bošnjak, Dražen Bošnjak leđno: Katarina Popović, Leon Hemi delfin: Aleksa Radnić, Leon Milodanović Prvo mesto u svojoj konkurenciji osvojili su: Ena Martić, Katarina Popović. Leon Hemi i Leon Milodanović i stekli pravo na republičko takmičenje i SOŠOV u drugom polugodištu. Vođa ekipe nastavnik Tomislav Rac

autor: Tomislav Rac

takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje

Ema Kopilović

Ema Kopilović je učenica 6.1 razreda. Ona ima veoma raznovrsna interesovanja. Pored škole gde ima sve zaključene petice, svakodnevno odvaja vreme i za svoju veliku ljubav prema karateu. Sa karateom se prvi put susrela u vrtiću i tada je odlučila da sa polaskom u školu krene na treninge ove borilačke veštine u klubu "Spartak Enpi". Nakon što je savladala početne kate, treneri su je prebacili u stariju grupu. Vrlo brzo su prepoznali njen talenat za borbe i tafžda je Ema krenula na mala takmičenja po Srbiji, sa kojih se svaki put vraćala sa novom medaljom. Nakon što je 2019-e osvojila zlato na Prvenstvu Vojvodine, kao i na Kupu Vojvodine osvojila je i zlato na Kupu Srbije, a potom i zlato na Državnom Prvenstvu. Ubrzo joj je stigao poziv da predstavlja reprezentaciju Srbije u borbama na Svetskom takmičenju u Karlovim Varima, Češka. Prvi put u životu ušla je u halu gde je na istom mestu bilo još 2200 karatista sa svih strana sveta. Iz Karlovih Vara Ema se vraćala sa bronzom oko vrata i uspomenama koje će zauvek nositi sa sobom. Pošto su mnoge sportske manifestacije tokom prošle godine otkazane zbog pandemije, tako se Svetsko Prvenstvo u karateu nije održalo. Ove godine od četvrtka 11. novembra do nedelje 14. novembra, održano je Svetsko Prvenstvo u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu, sa učesnicima iz 35 zemalja. U veoma ozbiljnoj konkurenciji, kroz veliku borbu Ema je stigla do nove medalje. Sa zastavom svoje države u rukama, srebrnom medaljom oko vrata i karateom u srcu, Ema je iscrpljena ali zadovoljna stajala na postolju.

autor: Mirjana Kosanović

takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje

Recycled materials

We made toys from recycled materials - pravili smo igračke od recikliranog materijala.

autor: Silvia Stefanović

radionica
radionica

Klub za čitanje

U našoj školi dogodilo se vrlo lijepo iznenađenje! Učenica 6.4 Olja Mataija odlučila je na vlastitu inicijativu pokrenuti klub čitatelja! Olja je ponijela nekoliko knjiga i napravila maleni reklamni poster te stavila ispred svojeg mjesta ne bi li zainteresirala svoje prijatelje da se učlane u klub čitatelja. Oni koji vole čitati, odmah su se potpisali na njezin papir, a zarezi iza imena samo se redaju. Olja je jedan od svojih hobija podijelila s drugima ne bi li još više u njima uživala. Učenici planiraju čitati knjige te onda o njima razgovarati, a najviše se raduju knjigama u kojima ima mnogo avantura. Prva je na redu Poljubit ću je uskoro, možda, a poslije tko zna? Važno je napomenuti da je Olja sama preuzela inicijativu i kad je sve smislila, samo pokazala svojoj nastavnici. Što više bi jedna nastavnica od učenika mogla poželjeti? Sretno novom klubu čitatelja, a tko god voli čitati i želi se uključiti u klub, neka se javi našoj Olji, kako piše na plakatu!

autor: Mirjana Crnković-Horvat

Klub

Takmičenje u atletici

U četvrtak 28.10.2021.održano je okružno takmičenje u atletici, Našu školu je predstavljalo četranest učenika i takmičili su se u trčanju na 60m, 300m i 600m, skoku u dalj i bacanju votreksa. Prvo mesto u disciplini 600m za devojčice, osvojila je Elena Puškar, učenica 7.3 i time se plasirala na međuokružno takmičenje koje će biti održano u Novom Sadu. Učenik odeljenja 5.1, Luka Prćić osvojio je treće mesto u disciplini trčanje na 600m, Filip Hubert, učenik 4.2, treće mesto u disciplini trčanje na 60m, a Đorđe Kostadinović, učenik 4.2 treće mesto u bacanju vorteksa. Ostali učenici su ostvarili zapažene rezultate.

autor: Tomislav Rac

takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje

7. дечји светосавски дани

Brošura za roditelje

Prevencija, zaštita i postupanje u slučajevima diskriminacije u obrazovanju: Brošura

autor: Sanja Bačlija

Vajanje u glini - oblici iz prirode

U okviru nastave likovne kulture, učenici 5. razreda svake školske godine imaju iskustvo vajanja u glini. Da bi na odgovarajući način savladali nastavnu temu "OBLIK", učenici, osim što crtaju i slikaju, izrađuju i trodimenzionalne figurice od gline. Deca najradije izrađuju u glini oblike iz prirode - životinje (na osnovu fotografija ili crteža), ali nekada se ova nastavna jedinica poveže sa nastavnim sadržajima o praistorijskoj umetnosti, pa deca prave figurice po uzoru na figure iz neolita (iz Vinče, Lepenskog vira i ostalih nalazišta). Učenici koriste glinu koju je škola još pre 5 godina naručila iz "Keramike" iz Kanjiže i koju održavaju da se ne osuši. Kako škola nema peć za pečenje gline, glinene figurice se suše oko dve nedelјe, a zatim se boje akrilnim bojama i lakiraju ili samo lakiraju (u zavisnosti od toga koju temu su deca radila). Ovom prilikom vam objavlјujemo figurice životinja. Svaki učenik je izabrao životinju koju želi da oblikuje u glini, a glavni likovni zadatak je bio da se postigne punoća 3D forme. Na blok času učenici naprave svoje figurice, koje se zatim naredne dve nedelјe suše, da bi ih učenici na kraju obojili i izlakirali.

autor: Dragana Albijanić

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Anđela i Jovana u svetu likovnih umetnosti

Među učenicima 6. razreda Osnovne škole “Matko Vuković”, koji su se ove školske godine posebno istakli radom i kreativnošću, izdvajamo dve učenice 6.3 odeljenja: Anđelu Stević i Jovanu Jerković. Obe učenice imaju po trinaest godina, uspeh u školi im je odličan i veoma vole svoje slobodno vreme da provode u crtanju i slikanju. Anđela se bavi crtanjem i mimo škole od svoje osme godine, a Jovana, osim ljubavi prema likovnim umetnostima, ima afiniteta i prema sportu, pa aktivno trenira odbojku. Obe učenice su u protekle dve godine aktivno učestvovale na konkursima i takmičenjima u okviru nastave likovne kulture, na kojima su postigle i lepe rezultate - nagrade, odnosno pohvale.

autor: Dragana Albijanić

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Drugo mesto u Atletskom petoboju za Matkovce

Atletski petoboj u organizaciji Saveza za školski sport održan je 21. 06. 2021. u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“. Naši učenici su osvojili drugo mesto, sa jednim bodom manje od prvoplasirane osnovne škole iz Bajmoka. Matko su predstavljali: Natalija Nikolić, Katarina Vojnić, Aleksandra Lukić, Elena Bašić Palković, Iva Šabić, Dragan Mitrić, Luka Prćić, Vladan Šećerov, Filip Hubert i Dimitrije Lazić. Deca krasi spretnost i veština, a ono što je najlepše, pokazala su solidarnost, međusobno razumevanje, podršku i ohrabrivanje. Čestitamo im i zahvaljujemo se zasvojeno mesto u ime škole, a posebno ih pohvaljujemo jer dobro znaju šta je drugarstvo i sportski korektno ponašanje. Učenike nižih razreda je pripremao i odveo na takmičenje nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja Tomislav Rac.

autor: Mirjana Kosanović

takmičari
takmičari
takmičari
takmičari
takmičari
takmičari
takmičari
takmičari
takmičari
takmičari

Preliminarni rezultati

Preliminarni rezultati se nalaze na ovom linku

autor: Mirjana Stevanović

Svet fantazije u likovnim delima

U okviru poslednje nastavne teme ove školske godine: "SVET FANTAZIJE U LIKOVNIM DELIMA", učenici 6. razreda realizovali su zanimlјive i kreativne likovne radove na temu "Moj svet iz mašte". Likovni zadatak je bio da naslikaju/nacrtaju neki sadržaj iz svoje fantazije ili snova, da budu originalni i kreativni. Likovna tehnika je bila po izboru.

autor: Dragana Albijanić

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Andrija Mandić - đak generacije

autor: Mirjana Crnković

Важно обавештење за ученике осмих разреда:

- испит из српског/хрватског језика је 23.06.2021., из математике 24.06.2021. и испит са комбинованим тестом је 25.06.2021.;
- дозвољени прибор за ученике: ЗА СРПСКИ/ХРВАТСКИ ЈЕЗИК И КОМБИНОВАНИ ТЕСТ – графитна и плава хемијска оловка (не пиши бриши), гумица, ЗА МАТЕМАТИКУ – графитна оловка, плава хемијска оловка (не пиши бриши), гумица, троугао, лењир и шестар;
- школа ће за сваког ученика обезбедити по две плаве хемијске оловке;
- сва три дана када ученик полаже завршни испит мора код себе имати оверену ђачку књижицу са залепљеном фотографијом и налепницом са идентификационим бројем ученика;
- у просторији у којој полаже испит ученик седи на месту са редним бројем које одговара редном броју на Јединственом списку ученика;
- сва три дана ученици обавезно треба да дођу у школу у 8.15 на кратак састанак са одељенским старешином пре него што буду распоређени у просторије где ће полагати завршни испит;
- од личних ствари на испит се може унети само вода/освежавајући напитак, а све остале ствари обавезно се одлажу на посебно место током трајања испитa.

аутор: Санела Шафер

Likovni radovi Vanese i Lee

Učenice 6.1 odeljenja, dve drugarice, Vanesa Vojnić Purčar i Lea Timar, uz odličan uspeh pokazuju i posebno interesovanje i afinitet prema likovnim umetnostima. Obe crtaju i slikaju od ranog detinjstva, a Vanesa se bavi i plesom - trenira hip hop. Vanesa naročito voli da radi temperama, dok Lea slika i na papiru i na platnu, pri čemu su joj tempere takođe za sada omiljena likovna tehnika. Vanesa je ove školske godine osvojila 3. mesto na likovnom konkursu povodom Dana škole “Matko Vuković”, radom na temu “Pogled na školu iz mog ugla”. Ovom prilikom objavljujemo po četiri likovna rada obe učenice, koja su one same odabrale da se prvi put predstave javnosti svojim likovnim stvaralaštvom.

autor: Dragana Albijanić

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Video zadatak

U okviru nastave na predmetu informatika i računarstvo, učenici šestih razreda su imali priliku da snime videa na temu po želji. Pored ranije pomenutih kulinarskih emisija, neki su se opredelili da snime i videa u vezi sa sportom i fizičkom aktivnošću, poslavši snažnu poruku koliko je navedeno važno za zdrav život. Jedan od videa je snimio i učenik Novak Bašić Palković iz odeljenja 6.2, koji je, pored toga što je uspešan učenik, i uspešan sportista. Uz poruku "U zdravom telu, zdrav duh", pozivamo vas da odgledate ovaj video i stavljamo naglasak na brigu o zdravom načinu života! :)

autor: Darija Svorcan

Likovni radovi Elene Vitasović

Elena Vitasović je od malena bila više okrenuta muzici - svirala klavir i bavila se modernim i hip hop plesom. Rano je otkrila da ima smisla i za crtanje i slikanje i počela i van nastave likovne kulture, u svoje slobodno vreme, da se time bavi. Slika na papiru i na platnu, a najdraže likovne tehnike su joj akrilne boje i grafitna olovka. Neki od sledećih likovnih radova nastali su u okviru nastave likovne kulture ove školske godine kod nastavnice Dragane Albijanić, a većina u slobodno vreme i samostalno.

autor: Dragana Albijanić

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

"Ja mogu" školski izazov 2021

Na kraju četvrtog razreda odlučili smo učestvovati u projektu "JA MOGU" ŠKOLSKI IZAZOV 2021. Upoznali smo se sa ciljevima održivog razvoja, kritički posmatrali uže i šire okruženje, samokritički analizirali sebe i uz malo truda napravili naš projekat "PRIČALICE NA ČASU". Pogledajte ga!

autor: Sonja Konkolj

Natjecanje iz hrvatskog jezika i jezične kulture

Učenici naše škole 7. i 8. razreda sudjelovali su na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika i jezične kulture koje se održalo u subotu, 29.5.2021. u OŠ „Vladimir Nazor” Đurđin. Učenici su postigli sjajan uspjeh: Tomislav Mačković (1. mjesto), Lea Vojnić (2. mjesto), Lea Vojnić Purčar (3. mjesto), Danijel Brajković (4. mjesto) iz sedmog razreda, a iz osmog razreda, rezultati su: Andrija Mandić (1. mjesto), Barbara Piuković (4. mjesto) i Aleksandar Vojnić Purčar (8. mjesto).

autor: Mirjana Crnković

učesnici
učesnici
učesnici

Radovi Eme Kopilović

Predstavljanje likovnih radova učenice 5.1 odeljenja naše škole EME KOPILOVIĆ u online galeriji Fondacije Danilo Kiš

autor: Dragana Albijanić

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Друго место за Елену Пушкар

У среду 18.05.2021. са почетком у 10 часова ученица наше школе Елена Пушкар 6-3 одељења, недељу дана након међуокружног, одлази на републичко првенство у атлетици у Сремску Митровицу. На такмичењу су учествовала деца основних школа из целе Србије. Упркос киши и тешким временским условима, Елена је наступила на трци од 600м освојила друго место и сребрну медаљу. Честитамо на великом успеху.

аутор: Томислав Рац

učesnici
učesnici
učesnici

Radovi Sare Piuković

Sa svojih 12 godina Sara Piuković pokazuje izuzetne afinitete prema likovnim umetnostima, kreativnost i talenat. Crtanjem se bavi već četiri godine.

autor: Dragana Albijanić

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Златна медаља за Eлену Пушкар

У четвртак 13.05.2021. са почетком у 10 часова ученица наше школе Елена Пушкар 6-3 одељења учествовала је на међуокружном првенству у атлетици у Новом Саду. На такмичењу су учествовала деца основних школа са подручја Војводине. Елена је наступила на трци од 600м и оборила свој лични рекорд. Освојила је прво место и златну медаљу а пласирала се уједно и на републичко такмичење које је на реду следеће недеље у Сремској Митровици.

autor: Томислав Рац

učesnici

Планинарска секција

У недељу 16.05.2021. са почетком у 10 часова ученици наше школе су учествовали у шетњи по Фрушкој Гори. Циљ такмичења је био оријентисати се у шуми и прећи брдску стазу од 17 км и у задатом времену. Сви ученици су успешно савладали стазу и стигли на време у циљ те су освојили и медаље. Нашу школу су представили: Мелиса Башић Палковић, Ванеса Војнић Пурчар, Александар Гајоди, Вилдан Јусовић, Дарко Иштванчић, Нина Пертет, Маја и Вања Пертет Децу је водио наставник: Томислав Рац

аутор: Томислав Рац

učesnici
učesnici
učesnici
učesnici

Karikatura

Godinama unazad učenici Osnovne škole “Matko Vuković” iz Subotice učestvuju na takmičenju dečje karikature "Mali Pjer", koje, uz podršku Ministarstva prosvete i nauke i Ministarstva kulture i informisanja, organizuje ustanova "Prijatelјi dece Srbije" iz Beograda. Škola “Matko Vuković” može se pohvaliti da su njeni učenici, svake godine kada su učestvovali, ostvarili odlične rezultate - bar jedno od prva tri mesta na opštinskom i okružnom nivou takmičenja, i da su se svaki put plasirali na državni nivo takmičenja. Idejno osmisliti karikaturu i nacrtati je dosta je ozbilјan i kompleksan zadatak i zahteva višenedelјne pripreme. Deca vole da osmišlјavaju i crtaju karikature, vole da šalјu svoje poruke i svoj doživlјaj sveta koji ih okružuje. Objavlјujemo neke od nagrađenih karikatura proteklih godina.

autor: Dragana Albijanić

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Fotozadatak "Proleće"

Poslednji foto zadatak u okviru oredmeta informatika i računarstvo u ovoj školskoj godini za učenike odeljenja 6.1, 6.2, 8.1, 8.2 i 8.3 bio je onaj kroz koji su prikazali kako vide dolazak proleća u njihov grad. Buđenje prirode u najlepšem godišnjem dobu posmatrali su i fotografisanjem beležili više od mesec dana. A u prilogu su dati neki od najuspešnijjih radova.

autor: Darija Svorcan

proleće
proleće
proleće
proleće
proleće
proleće
proleće
proleće
proleće
proleće
proleće

Čitanjem do zvijezda 2021.

U ponedjeljak 10. svibnja 2021. održana je nacionalna razina natjecanja Čitanjem do zvijezda u prostorijama čitaonice Gradske knjižnice Subotica. U natjecanju su sudjelovali učenici 7. i 8. razreda OŠ „Matko Vuković” , i to šest učenika. Sudjelovali su: Lucija Horvacki, Iva Molnar, Aleksandar Vojnić Purčar, Franjo Rudinski, Lea Vojnić, Ivona Stantić. Svi su učenici pristupili mrežnoj inačici kviza. Ostvareni rezultati su sljedeći:
1. Lea Vojnić – 24
2. Lucija Horvacki – 19
3. Franjo Rudinski – 15
4. Aleksandar Vojnić Purčar – 26
5. Iva Molnar – 21
6. Ivona Stantić – 21
Natjecanje se sprovodi ekipno, tako da su prvu ekipu činili Lea Vojnić, Lucija Horvacki i Franjo Rudinski koji su osvojili ukupno 58 bodova, a drugu ekipu činili su Aleksandar Vojnić Purčar, Iva Molnar i Ivona Stantić koji su osvojili ukupno 68 bodova. Povjerenstvo za pregledanje i nadzor činili su Bernadica Ivanković, Tamara Brezovski i Norbert Tot.

autor: Mirjana Crnković

učesnici
učesnici
učesnici
učesnici
učesnici
učesnici
učesnici
učesnici

Podsticanje demokratske kulture u školama

NAŠ MATKO i još 19 škola iz svih delova Srbije 2017. godine izabrane su da kroz projekat „Podsticanje demokratske kulture u školama“, koji su do 2019. godine zajedno sprovodili Evropska unija i Savet Evrope 🇪🇺, radi na razvijanju demokratskih kompetencija u svojim nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Danas, NAŠ MATKO i još 19 škola imaju ulogu mentora za 40 ovih škola koje od 2019. učestvuju u projektu „Kvalitetno obrazovanje za sve“. Učenici, nastavnici i roditelji iz NAŠEG MATKA i još 19 mentor škola podelili su svoja iskustva o tome šta su radili i naučili tokom projekta. Filmove o NAŠIM i njihovim iskustvima možete pogledati na stranici tokom maja i juna: https://fb.me/e/13UA9BEwr . MI smo na repertoaru 11. juna 2021.

autor: Nada Dimović

Okružno natjecanje iz matematike

Učestvovali su najbolji učenici iz Severnobačkog Okruga, grada Subotice 22 škole, Bačke Topole 4 škole te Malog Iđoša 2 škole. Naši Matkovci su postigli izvrsne rezultate

Martina Tikvicki, 4-4 osvojila je drugo mjesto Ines Vojnić, 5-4 osvojila je prvo mjesto
Andrija Matković,6-4 osvojio je treće mjesto
Andrej Čavlin, 6-3 osvojio je pohvalu
Andrija Mandić 8-4 osvojio je drugo mjesto
David Šarčević 8-4 osvojio je pohvalu.

Čestitke svima!

autor: Nevenka Tumbas

učesnici
učesnici
učesnici
učesnici
učesnici
učesnici

Natjecanje iz hrvatskog jezika i jezične kulture

Učenici naše škole 7. i 8. razreda sudjelovali su na okružnom natjecanju iz hrvatskog jezika i jezične kulture koje se održalo u subotu, 24.4.2021. u OŠ „Vladimir Nazor” Đurđin. Učenici su postigli sjajan uspjeh te su se na republičku razinu plasirali: Lea Vojnić Purčar (1. mjesto), Lea Vojnić (2. mjesto), Tomislav Mačković (3. mjesto), Danijel Brajković iz sedmog razreda, a iz osmog razreda na iduću razinu plasirali su se Andrija Mandić (3. mjesto), Barbara Piuković i Aleksandar Vojnić Purčar.

autor: Mirjana Crnković

učesnici

Portreti naših učenika

portreti
portreti
portreti
portreti
portreti
portreti
portreti
portreti
portreti
portreti
portreti
portreti
portreti
portreti

autor: Dragana Albijanić

Scenske lutke učenika naše škole

autor: Dragana Albijanić

Gimnastika

Šabić Nina 3. mesto republičko takmičenje

autor: Vladimir Katančić

dodela nagrada

Promotivni čas

Danas je u školici u MB održan promotivni čas - razvoj sporta ! Čas odbojke održala je trener ŽOK Spartak - Milica. Devojčice su bile raspoložene i veoma su uživale!

autor: Nada Dimović

čas
čas
čas
čas

Наступ ученика на Републичком такмичењу у пливању

У среду 07.04.2021. са почетком у 10 часова су ученици наше школе учествовали на Републичком такмичењу у пливању. Спортски центар „25.Мај“ у Београду је угостио ученике основних и средњих школа из целе Србије. Нашу школу су представили Леон Хеми, пети разред, у дисциплини 50м краул и освојио сребрну медаљу и заузео друго место на постољу и Ена Мартић, шести разред, у дисциплини 50м прсно и остварила запажајући резултат у својој категорији. Децу је водио наставник: Томислав Рац

аутор: Томислав Рац

takmičari
takmičari

Svetlost i senka

U okviru nastave prirode i društva u trećem razredu obrađuje se nastavna jedinica „ Svetlost i senka“. Odeljenje 3.2 je nakon obrade primenilo usvojeno znanje o veličini i položaju senke u zavisnosti od udaljenosti izvora svetlosti i ugla pod kojim pada svetlost igrajući se senkama. Igra je bila povezana sa kreativnim stvaralaštvom. Trebalo je napisati kratki dramski tekst i izvesti radnju. To je bila odlična osnova za razgovor o „nevidljivim“ zaduženjima u pozorištu. Mini projekti, kao što je bio ovaj, koji se rade u grupama i zahtevaju kreativnost uvek utiču na razvoj saradnje u odeljenju.

autor: Mirjana Kosanović

radionica
radionica
radionica
radionica
radionica
radionica
radionica
radionica

Saradnja sa Fondacijom "Danilo Kiš"

U okviru nastavne teme "SLOBODNO KOMPONOVANJE", učenici 8. razreda se na časovima likovne kulture bolјe upoznaju sa APSTRAKTNOM LIKOVNOM UMETNOŠĆU 20. VEKA. To iskustvo je za njih uglavnom novo, neobično i zanimlјivo, jer podrazumeva i eksperimentisanje (za njih) novim likovnim tehnikama i izražavanje svog unutrašnjeg sveta - emotivnog, intelektualnog i duhovnog. Učenici za svoj praktični likovni rad biraju jednu od dve vrste APSTRAKCIJE:
- APSTRAKTNI EKSPRESIONIZAM, odnosno AKCIONO SLIKANJE, za koje su inspiracija uglavnom velika platna Džeksona Poloka (Jackson Pollock), kao i njegova tehnika slikanja - prskanje i polivanje boja na podlogu; ovu vrstu apstrakcije naročito biraju učenici koji žele da izraze svoj bogat unutrašnji emotivni svet;
- GEOMETRIJSKU APSTRAKCIJU, kojoj su skloniji racionalniji učenici, odnosno učenici koji žele da izraze svoj intelektualni i duhovni svet. Za ovu vrstu apstrakcije učenici nalaze inspiraciju u slikama Kazimira Malјeviča, Tea van Duzburga (Theo van Doesburg), Pita Mondrijana (Piet Mondrian) i drugih. Za prvu vrstu apstrakcije učenici koriste ili tempere ili vodene boje, odnosno kombinaciju ovih tehnika, dok za drugu vrstu apstrakcije koriste više drvene bojice i flomastere. Likovne radove ćemo vam prezentovati u dva dela, ove i naredne subote, pošto ih ima dosta kvalitetnih. Nadamo se da će vas radovi obradovati i inspirisati za vlastitu kreaciju.

autor: Dragana Albijanić

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Наступ одбојкаша на општинском првенству

У среду 31.03.2021. са почетком у 12 часова су ученици наше школе учествовали на такмичењу у оквиру Општинског првенства града Суботице у одбојци. Такмичење у овиру Министарства просвете је одржано у школи „Јован Микић“. На такмичењу су учествовале четири школе:

1. Матко Вуковић
2. Јован Микић
3. Јован Јовановић Змај
4. Мајшански пут

Наша школа, у конкуренцији дечака, освојила је 3. место. Децу је водио наставник Томислав Рац.

аутор: Томислав Рац

takmičenje
takmičenje

Rezultati okružnog prvenstva u ženskoj gimnastici

Takmičenje je održano u četvrtak, u zgradi "Jadran" 25.03.2021. u Subotici, uz poštovanje svih mera Kriznog štaba za sprečavanje zarazne bolesti COVID-19.

Rezultati

autor: Radoslav Svirčev

Rezultati okružnog takmičenja u plivanju

U utorak, 02.03.2021. na SRC "Prozivka" održano je okružno takmičenje u plivanju. Za našu školu učestvovalo je osam učenika:

1. Aleksa Radnić, kraul 46.6 sek 5. mesto
2. Katarina Popović leđno 43.9 sek 3. mesto
3. Lena Dulać leđno 41.7 sek 2. mesto
4. Leon Hemi kraul 30.0 sek 1. mesto
5. Dražen Bošnjak prsno 45.0 sek 3. mesto
6. Leon Milodanović delfin 35.6 sek 1. mesto
7. Damjan Ugarković kraul 30.3 sek 2. mesto
8. Ena Martić prsno 40.1 sek 1. mesto

Plasman na republičko takmičenje su ostvarili prvoplasirani takmičari: Leon Hemi, Leon Milodanović i Ena Martić. Čestitamo!

autor: Tomislav Rac

Еко планинарска секција у акцији

Прошлг викенда су ученици наше школе у оквиру планинарске секције учествовали на такмичењу у оквиру 1. Кола трекинг лиге Србије и Војводине. У организацији Планинарско Спортског клуба „Спартак“ деца су била на шетњи у шуми надомак језера Тресет прешавши стазу дугу 15,7 километара у задатом року. Циљ ове шетње и комплетног такмичења је дружење са децом из различитих крајева Србије, боравак у природи као и оријентација у простору. Наредни изазови нас чекају убрзо али овај пут из равнице одлазимо у брда.

aутор: Томислав Рац

šetnja
šetnja
šetnja
šetnja
šetnja
šetnja
šetnja
šetnja

Promocija likovnih radova naših učenika

Na početku svake školske godine, učenici 6. razreda Osnovne škole “Matko Vuković”, u okviru nastavne jedinice "Spontani ritam bojenih mrlјa, linija i svetlina" imaju priliku i zadovolјstvo da eksperimentišu sa neuobičajenim i zanimlјivim likovnim tehnikama. Cilј ovog likovnog zadatka je da učenici potpuno opušteno, spontano i bez prethodnih pripremnih skica slikaju mrlјama boja (tempera tehnikom), koje mogu nanositi na papir četkicama, prstima, sunđerčićima, krpicama, direktno iz tuba, uz pomoć aluminijumske folije - tako što će boje iz tuba iscediti na foliju, a zatim papir pritisnuti na foliju i dobiti otisak bojenih mrlјa, pa to dalјe uobličavati, plastične kese - slična tehnika kao kod aluminijumske folije itd. Učenici sami biraju jednu od 5 ponuđenih tema, onu koja im je najzanimlјivija, i nju rade.
Teme su:
1. JESENJE DRVO
2. ZALAZAK SUNCA
3. LIVADA SA CVEĆEM
4. BUKET CVEĆA
5. APSTRAKTNA KOMPOZICIJA BOJENIH MRLJA
Svake godine kao rezultat ovog spontanog, kreativnog rada nastaju zaista kvalitetni, koloristički bogati radovi od kojih vam neke od najuspelijih ovom prilikom i predstavlјamo.

autor: Dragana Albijanić

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Prezentacija o zdravoj ishrani

Posetile su nas drugarice iz 6. raz.naše škole i održale prezentaciju o zdravoj ishrani. Zahvaljujemo nastavnici Zori Platup na korisnoj inicijativi.

autor: Leonida Brankov

učenici

Opštinsko takmičenje iz hemije

U subotu, 6.3.2021. u našoj školi održano je opštinsko takmičenje iz hemije za učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole. U takmičenju je učestvovalo 19 učenika sedmog razreda i 14 učenika osmog razreda.
Rang lista

autor: Sanela Šafer

Foto zadatak "Briga o životinjama"

Na predlog učenika odeljenja 6.1, jedna od tema za foto zadatak iz predmeta informatika i računarstvo, koju su radili sa drugarima iz odeljenja 6.2, bila je i "Briga o životinjama". Prvi predlog bio je da se fotografišu ljubimci, da bismo kroz razgovor na času preko Meet-a došli do toga da bi trebalo poslati snažnu poruku kako bi se trebalo brinuti i o napuštenim životinjama i prikazati kako se pravilno ophodi prema životinjama.
Na fotografijama je prikazano nekoliko životinja, koje su u našem okruženju. Ali slažemo se da, iako neke nisu na fotografijama, sve zaslužuju posebnu pažnju i da se uoči njihov značaj po nas i samu prirodu. Takođe, konstatovali smo i da mačke obožavaju da spavaju u kompjuterskim stolicama, kao da su informatičari. :)
Neki od najupešnijih radova prikazani su u prilogu.

autor: Darija Svorcan

životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje
životinje

Литерарни и ликовни конкурс за дан школе

Резултати литерарног конкурса ученика од 1-4. разреда:

1. место "Прича једне пушкице" Матеј Баги 3.2
2. место "Школа - моја друга кућа"Сара пејић Санџак 3.2
3. место "Прича једне пушкице"Катарина Војнић 4.2

Комисија: Вујовић Биљана, Добриловић Маја

Резултати литерарног конкурса ученика од 5-8. разреда:

1. место - "Прича једне пушкице из Матка", Николина Мачковић, 6.4
2. место - "Кратак водич кроз велики одмор", Јован Грујић, 7.2
3. место - "Кратак водич кроз велики одмор у Матку", Инес Војнић, 5.4

Комисија:
Марија Скендеровић
Мирјана Црнковић
Вуксан Ивовић

Награђени радови су у прилогу.

Награде су ваучери у различитом износу који ће се користити у Биро маркету
1. место - ваучер у износу од 3000 дин,
2. место- ваучер у износу од 2000дин, а
3. место ваучер у износу од 1000 дин.
Ваучере као и похвалнице ће ученици добити од 24.03.2021.

аутор: Сања Тиквицки

Literarni i likovni konkurs za dan škole

Rezultati literarnog konkursa učenika od 1-4. razreda:

1. mesto "Priča jedne puškice" Matej Bagi 3.2
2. mesto"Škola - moja druga kuća"Sara pejić Sandžak 3.2
3. mesto"Priča jedne puškice"Katarina Vojnić 4.2

Komisija: Vujović Biljana, Dobrilović Maja

Rezultati literarnog konkursa učenika od 5-8. razreda:

1. mesto - "Priča jedne puškice iz Matka", Nikolina Mačković, 6.4
2. mesto - "Kratak vodič kroz veliki odmor", Jovan Grujić, 7.2
3. mesto - "Kratak vodič kroz veliki odmor u Matku", Ines Vojnić, 5.4

Komisija:Marija Skenderović, Mirjana Crnković, Vuksan Ivović
Nagrađeni radovi su u prilogu.
Nagrade su vaučeri u različitom iznosu koji će se koristiti u Biro marketu 1. mesto - vaučer u iznosu od 3000 din, 2. mesto- vaučer u iznosu od 2000din, a 3. mesto vaučer u iznosu od 1000 din.
Vaučere kao i pohvalnice će učenici dobiti od 24.03.2021.

autor: Sanja Tikvicki

radovi
radovi
radovi

Foto zadatak "8. mart"

Dan žena je onaj u kom posebno naglašavamo koliko su nam drage i važne žene u našem okruženju: krenuvši od majki, baka, sestara, rođaka, drugarica, pa sve do onih koji svaki dan obavljaju svoje poslove i olakšavaju nam život, i nude pomoć i korisna znanja (učiteljice, nastavnice, doktorice, prodavačice, žene koje se bave humanitarnim i ekološkim radom...). Njima u čast smo posvetili i jedan od foto zadataka na predmetu informatika i računarstvo, pod nazivom "8. mart", kroz koji su učenici odeljenja 6.1 i 6.2 na fotografijama prikazali ono što svake godine imamo kao simbole ili poklone za ovaj poseban dan. Ujedno, naša poruka je i da ovo nije jedina prilika kada se ženama mora ukazivati pažnja i poštovanje, već da se to mora činiti svakodnevno! :) Neki od radova učenika prikazani su u prilogu.

autor: Darija Svorcan

poklon
poklon
poklon
poklon
poklon
poklon
poklon
poklon
poklon
poklon
poklon
poklon

Čitanjem do zvijezda – međuškolska razina

U srijedu, 3. ožujka 2021. godine, učenici naše škole sudjelovali su u tradicionalnom natjecanju u čitanju Čitanjem do zvijezda koje organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara. Sudjelovale su tri ekipe koje su predstavljale našu školu, ukupno devet učenika, i jedan učenik prijavio se za predstavljanje kreativnoga uratka. Pobijedila je ekipa naše škole koju su činili Iva Molnar, Aleksandar Vojnić Purčar i Ivona Stantić, učenici sedmog i osmog razreda, koji su imali najviše bodova. Nagrađeni su lijepim nagradama i diplomama, a iduća razina natjecanja očekuje ih sredinom svibnja. Dejan Radaković svojim je plakatom osvojio drugo mjesto na međuškolskoj razini te je također nagrađen.

autor: Mirjana Crnković

takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje

Gradsko natjecanje matematika

Gradsko natjecanje iz matematike je bilo na Paliću, 28.02.2021.Među dvadesetak škola, Matko Vuković je također poslala svoje najbolje učenike. Rezultati su:

3. razred
David Vladea 3-1 2.mjesto
Matej Bagi 3-2 pohvala
Filip Šarcević 3-4 pohvala

Treći razredi nemaju pravo odlaska na okružno , dok su se svi navedeni dolje plasirali na okružno natjecanje.

4. razred Martina Tikvicki, 4-4 prvo mjesto

5. razred
Ines Vojnić 5-4 pohvala
Nađa Berecki 5-2 pohvala

6.razred
Andrej Čavlin 6-3 3.mjesto
Andrija Matković 6-4 pohvala
Ana Šmit 6-2 pohvala

7.razred
Lea Vojnić 7-4 pohvala
Anđela Stikić 7-2 pohvala

8.razred
David Šarčević 8-4 pohvala
Andrija Mandić 8-4 pohvala

autor: Nevenka Tumbas

Rezultati okružnog takmičenja u plivanju

U utorak, 02.03.2021. na SRC "Prozivka" održano je okružno takmičenje u plivanju. Za našu školu učestvovalo je osam učenika:

1. Aleksa Radnić, kraul 46.6 sek 5. mesto
2. Katarina Popović leđno 43.9 sek 3. mesto
3. Lena Dulać leđno 41.7 sek 2. mesto
4. Leon Hemi kraul 30.0 sek 1. mesto
5. Dražen Bošnjak prsno 45.0 sek 3. mesto
6. Leon Milodanović delfin 35.6 sek 1. mesto
7. Damjan Ugarković kraul 30.3 sek 2. mesto
8. Ena Martić prsno 40.1 sek 1. mesto

Plasman na republičko takmičenje su ostvarili prvoplasirani takmičari: Leon Hemi, Leon Milodanović i Ena Martić
Čestitamo!

autor: Tomislav Rac

Kratke kulinarske emisije naših šestaka

Kako se učenici šestih razreda na predmetu informatika i računarstvo bave gradivom u vezi sa snimanjem videa i obradom istog, na red je došao i praktičan deo, gde su učenici pokazali kako na lak i zanimljiv način mogu da primene pomenuto u praktičnom radu. U zadacima su uživali (a neki još uvek rade) učenici razreda 6.1 i 6.2, gde su na slobodnu temu osmislili i realizovali svoje ideje, snimajući jednostavna i kratka videa. Neki su se čak oprobali da rade i sa drugarima iz drugih razreda, kao i sa porodicom i prijateljima van škole. Dok je jedna učenica učestvovala i na takmičenju u snimanju videa na temu "Bezbednost na internetu" (Sonita Nagina Sali iz 6.1). U prilogu su data dva kratka videa učenika Miloša i Aleksandra, koji su snimali kratke kulinarske emisije.

autor: Darija Svorcan

Наградни ликовни конкурс поводом Дана школе

Поводом Дана наше школе, 13. фебруара, реализован је наградни ликовни конкурс у коме је учешћа узело око педесеторо ученика нижих и виших разреда. Теме конкурса биле су:
1. "Поглед на школу из мог угла";
2. "Живот у школи на "Матков" начин";
3. "Google - нова школа";
4. "Прича једне "пушкице".
У оквиру старосне категорије ученика од 5. до 8. разреда, жири у саставу: Драгана Албијанић - историчар уметности и Лариса Ђурић - ликовни уметник, изабрао је четири ликовна рада за прва три награђена места и још дванаест радова за похвалу. Резултати жирирања за више разреде, обављеног у четвртак 25.02., су следећи:

НАГРАЂЕНИ РАДОВИ:
1. МЕСТО: Војнић Инес 5.4
2. МЕСТО: Филиповић Миљана 7.3
3. МЕСТО деле: Војнић Пурчар Ванеса 6.1 и Копиловић Филип 8.3

ПОХВАЉЕНИ РАДОВИ:
1. Стевић Анђела 6.3
2. Цвијин Марија 6.2
3. Шабић Луција 6.2
4. Годар Марин 5.2
5. Војнић Леа 7.4
6. Димовић Анастасија 5.3
7. Копиловић Ема 5.1
8. Гаши Биљал 6.1
9. Иловац Петра 5.2
10. Шустран Јована 5.1
11. Пеић Тукуљац Софија 5.2
12. Шобот Јана 5.1
Објављујемо четири победничка рада.

aутор: Драгана Албијанић

radovi
1. MESTO Vojnić Ines 5.4
radovi
2. mesto Filipović Miljana 7.3
radovi
3. mesto Vojnić Purčar Vanesa 6.1
radovi
3. mesto Kopilović Filip 8.3

Razvoj digitalnih kompetencija

Interna obuka zaposlenih koji rade sa učenicima od 1. do 4. razreda. Projekat "Bogatstvo različitosti"-Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, IOM

autor: Nada Dimovic

obuka
obuka

Dan maternjeg jezika

Naši drugari i kolege iz OŠ "Dragutina Tadijanovića" iz Vukovara i mi smo obeležili Dan maternjeg jezika. Družili smo se uz razgovor o jeziku i iskustvima u vannastavnim aktivnostima, recitacije, literarni rad, ilustracije, kviz i asocijacije.

autor: Nada Dimovic

radionica
radionica
radionica
radionica
radionica
radionica
radionica
radionica
radionica
radionica
radionica

Neki novi klinci

Posle tužnog vikenda, kako nastaviti nastavu, a ne osvrnuti se na Panonskog Mornara? Možda Đole Balašević nije ušao u čitanke, ali u naša srca sigurno jeste. 4/1 sa svojom učiteljicom uplelo je stihove "Panonskog mornara" u ponavljanje gradiva. Iako su još mali da bi poznavali njegove pesme, zaineresovano i sa razumevanjem su pravili plakat. Đole, neka ti je mirno more!

autor: Sonja Konkolj

radionica
radionica
radionica
radionica

Foto zadatak "Svet knjiga"

Kako smo se ovog puta osvrnuli na to da bi fotografisanje moglo da se poveže i sa književnošću, u skladu sa tim smo osmislili i novi foto zadatak. Na tren smo ostavili udžbenike po strani i okrenuli se ka knjigama koje imamo u kućnim bibliotekama, birajući one koje su nam najdraže i kojima se rado vraćamo. Na fotografijama su ne samo odabrane knjige, već i detalji koji na vizuelan način mogu da pomognu da se nasluti o kakvoj knjizi je reč, kao i kakvu priču nudi. Učenici su birali najrazličitija dela - od onih koja su čitali kao lektire do onih koje čitaju njihovi članovi porodica i prijatelji. Time smo uspeli da napravimo korelaciju između predmeta informatika i računarstvo i srpski jezik i kniževnost, i da, kao vredna čitalačka publika, ukažemo na važnost čitanja. Dok se uspešnost ovog zadatka posebno ogleda u tome što smo opet dobro primenili znanja u vezi sa izradom i obradom fotografija. Neki od radova dati su u prilogu.

autor: Darija Svorcan

knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga

Novi projekt

Nakon završene evaluacije prijava na konkurs projekta „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu – osnivanje obrazovnih digitalnih biblioteka i pružanje dodatne podrške školama i učenicima“ obavešteni smo da je „Matko“ izabran za učešće u projektu koju će trajati do aprila 2023. godine. Danas smo prisustvovali uvodnom sastanaku sa još 29 predstavnika izabranih škola i Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, UNICEF kancelarije u Srbiji kao i Centra za obrazovne politike. Na sastanku su bili predstavljeni osnovni ciljevi i očekivani rezultati kao i glavne projektne aktivnosti.

autor: Nada Dimović

takmičenje
takmičenje

Školsko takmičenje iz matematike za niže razrede

Rezultati školskog takmičenja iz matematike za niže razrede.
3. razred:
Filip Šarčević, Matej Bagi, Mihajlo Vlahović, Filip Hubert, David Vladea
4. razred:
Vladan Šećerov, Dragan Mitrić, Dražen Matković, Martina Tikvicki, Davor Dulić
Čestitamo !

autor: Nada Dimović

takmičenje
takmičenje
takmičenje

Školsko takmičenje iz engleskog jezika

Na ovogodišnje školsko takmičenje iz engleskog jezika prijavilo se petoro učenika osmog razreda. Kako se takmičenje iz stranog jezika organizuje samo za učenike osmake, Iva, Lucija, Jovana, Dario i Aleksandar su konačno dobili priliku da se oprobaju i pokažu u onome u čemu su najbolji. Školsko takmičenje - koje je ujedno i kvalifikacija za opštinsko - održao je nastavnik Nikola Gemeš u objektu Mali Bajmok, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Test znanja je odlučio - na opštinsko takmičenje ići će:
1. Lucija Horvacki (8-4)
2. Jovana Stipić (8-2)
3. Dario Dolmagić (8-2)
jer ove godine propozicije dozvoljavaju samo tri učenika iz svake škole.
Želimo im mnogo sreće u nedelju 21.2. u OŠ „Sveti Sava”!

autor: Nada Dimović

takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje

Školsko takmičenje iz matematike

U našoj školi je, kao i u cijeloj državi, 5.02.2021. održano školsko takmičenje iz matematike. Rezultati viših razreda su sljedeći:
Na gradsko natjecanje su se plasirali:
5. razred
Aljoša Glogovac 5-3, Ines Vojnić 5-4, Nadja Berecki 5-2, Nadja Kovačević 5-3
6. razred
Andrej Čavlin 6-3, Nikola Vujković Lamić 6-4, Ana Šmit 6-2, Andrija Matković 6-4
7. razred
Jovan Grujić 7-2, Lea Vojnić 7-4, Anđela Stikić 7-2, Elena Prćić 7-2, Lea Vojnić Purčar 7-4, Matej Miković 7-2
8. razred
David Šarčević 8-4, Andrija Mandić 8-4, Iva Molnar 8-4
Dvoje naših učenika ima direktan prolaz ove godine na gradsko, zbog vrhunskog rezultata na okružnom takmičenju prošle godine.

autor: Nevenka Tumbas

takmičenje
takmičenje
takmičenje

Foto zadatak "Zima"

U skladu sa godišnjim dobom u kom smo sada, na predlog učenika, uradili smo novi foto zadatak. Tema "Zima" bila je inspiracija mnogima, te su ovo godišnje doba fotografijama zabeležili tako da su dobili najviše ocene za uloženi trud i rad. Još jednom smo pokazali kako se stečeno znanje na predmetu informatika i računartsvo, kao i svakodnevno korišćenje mobilnih telefona za fotografisanje, mogu upotrebiti kako za izradu foto zadataka, tako i za zabeležiti prizore koje bi valjalo sačuvati kao uspomenu. Kako su se i koliko uspešno snašli učenici u izradi ovog zadatka, pokazuju neke od fotografija u prilogu :)

autor: Darija Svorcan

zima
zima
zima
zima
zima
zima
zima
zima
zima
zima
zima
zima

Čitanjem do zvijezda 2021.

U petak 29. siječnja 2021. održana je školska razina natjecanja Čitanjem do zvijezda. U ovom natjecanju naša škola već dugo sudjeluje i učenici se uvijek rado uključuju. Tema ove godine bila je „U svijetu knjige”, a čitalo se četiri naslova: Jadranka Klepac, Miris knjige; Roald Dahl, Matilda; Morea Banićević, Demon školske knjižnice; Liz Pichon, Tom Gates: Svjetski dan knjige: Najbolji u povijesti (dosad). U natjecanju su sudjelovali učenici 7. i 8. razreda, i to 10 učenika. Sudjelovali su: Lucija Horvacki, Iva Molnar, Klaudija Bašić, Barbara Piuković, Aleksandar Vojnić Purčar, Franjo Rudinski, Lea Vojnić, Ivona Stantić, Lea Vojnić Purčar, Anđela Kutuzov. Svi su učenici pristupili mrežnoj inačici kviza. Ostvareni rezultati su sljedeći:

1. Lucija Horvacki
2. Ivona Stantić
3. Barbara Piuković
4. Aleksandar Vojnić Purčar
5. Anđela Kutuzov
6. Iva Molnar
7. Lea Vojnić
8. Klaudija Bašić
9. Lea Vojnić Purčar
10. Franjo Rudinski.

Daljnje natjecanje nastavit će Lucija Horvacki, Ivona Stantić, Barbara Piuković, Aleksandar Vojnić Purčar, Anđela Kutuzov i Iva Molnar, a ostali učenici bit će rezerva dvjema ekipama od triju učenika. Povjerenstvo za pregledanje i nadzor činila je nastavnica hrvatskog jezika Mirjana Crnković. Povjerenstvo čini samo jedan član jer zbog mrežnog natjecanja nije bilo potrebe uključivati još članova. Natjecanje je započelo sastankom i okupljanjem na Meetu, a onda je učenicima poslana poveznica te su bili uključeni na Meetu sve vrijeme dok su rješavali test.

autor: Mirjana Crnković

učesnici

6. дечји светосавски дани

Kamerni sastav OŠ "Matko Vuković" osvojio srebro na međunarodnom takmičenju

Školski hor osnovne škole ,,Matko Vuković" drugi je po veličini u Subotici. Broji 42 stalna člana. Od ove školske godine organizuje se etno sekcija pod vođstvom prof. Natalije Lukić. Osniva se kamerni sastav, koji se sastoji od pet učenica, i jednog učenika koji je perkusionista. Nakon sjajnog humanitarnog nastupa u Subotici, kamerni sastav sa direktoricom Mirjanom Stevanović i prof. Natalijom Lukić odlazi u Beograd na snimanje emisije ,,Prelo u našem sokaku" gde osvaja sve simpatije kako publike, tako i vrhunskih muzičara. Nakon samo nekoliko nedelja, prof. Lukić prijavljuje kamerni sastav na online takmičenje u kategoriji Etno ansambla, gde su bili najmlađi učesnici u toj kategoriji. Bili su autentični, drugačiji, sa aranžmanom koji do sada nije mogao da se čuje kod nas. Poslali su tri numere: „Preli prelo“, „Vo naše selo malovo“ i „Gusta mi magla“. Učesnici su bili iz sedam zemalja, a devetočlani žiri, jednoglasno je odlučio, da kamerni sastav OŠ ,,Matko Vuković" osvoji srebro. Kako kažu naši sagovornici, ovo je samo početak svega onoga što pripremaju u sledećoj godini.

autor: Dragana Albijanić

članovi
članovi
članovi
članovi

Životni motoi budućih malih maturanata u likovnim radovima

U okviru nastavne teme "VIZUELNA METAFORIKA I SPORAZUMEVANJE", učenici odeljenja 8.2 i 8.3 su realizovali zanimljive likovne radove na temu "Moj životni moto". Imali su najpre zadatak da izaberu jedan citat, tj. misao/frazu, na jeziku na kome žele, sa kojom mogu da se identifikuju u smislu da bi ona u ovom trenutnu mogla da predstavlja njihov ŽIVOTNI MOTO i da tu misao napišu, odnosno nacrtaju, vizuelno što kreativnije. Budući da su pri kraju jedne životne etape ( osnovnoškolskog obrazovanja) i na pragu nove (srednjoškolskog obrazovanja), posebno je zanimljivo pogledati koje su poznate citate i misli naši učenici 8-ih razreda izabrali kao svoje ideje vodilje kroz život i kako su ih vizuelno predstavili. Ceo proces rada tekao je kroz onlajn nastavu preko google classroom. Nastavu je sa učenicima realizovala nastavnica likovne kulture Dragana Albijanić. Ovde objavljujemo najuspelije i najkreativnije likovne radove.

autor: Dragana Albijanić

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku

Pokrajinska smotra recitatora u organizaciji Hrvatske čitaonice ove godine održana je preko platforme Zoom. U natjecanju sudjelovale su učenice: Petra Ivković Ivandekić, Ines Vojnić i Antonija Kujundžić, učenice 5.4 razreda, zatim Iva Francišković iz 6.4 razreda, Ivona Stantić iz 7.4 razreda i Barbara Piuković iz 8.4 razreda. Nagrađene su: Ines Vojnić, Antonija Kujundžić, Iva Francišković i Barbara Piuković. Natjecanje se održalo 5. prosinca 2020. godine tako što su prikazivane snimke recitatora koji su unaprijed snimljeni i čije je recitiranje poslano.

autor: Mirjana Crnković

Natjecanje u čitanju Knjižnice grada Zagreba

Učenici naše škole i ove godine uključili su se u online kviz čitanja Knjižnice grada Zagreba. Zadatak je bio da pročitaju kratke tekstove s mrežnih stranica te točno odgovore na postavljena pitanja. Učenici svih razreda su sudjelovali, a iz svakog razreda je netko i nagrađen. Dejan Radaković iz 8.4 izvučen je i u uži krug za glavnu nagradu čije se izvlačenje događalo u Zagrebu.

autor: Mirjana Crnković

Dan kravate

Dan kravate obično se proslavlja 18. listopada 2020., no u OŠ “Matko Vuković” ove godine obilježili smo taj dan u srijedu 21. listopada. Učenici od petog do osmog razreda sa svojom nastavnicom hrvatskog i ravnateljicom sudjelovali su u, sad već tradicionalnom, natjecanju u vezivanju kravate. U prvoj skupini pobijedio je Karlo Kujundžić iz 6.4, a u drugoj skupini Franjo Rudinski iz 7.4 obranio je svoju titulu pobjednika i ove godine. Nakon natjecanja, učenici su se natjecali u kvizu znanja preko svojih mobitela. Najviše detalja o povijesti kravate znali su Lucija Horvacki iz 8.4 u prvoj skupini te Matija Matković iz 5.4 u drugoj skupini. Učenici su za svoj trud i uspjeh nagrađeni slatkišima.

autor: Mirjana Crnković

radovi
radovi
radovi
radovi

Strip

Učenici 4-1 i učiteljica Sonja Konkolj su pri obradi pesme "Čik da pogodite zbog čega su se posvađala dva zlatna brata", Dobrice Erića poslužili metodom izrade stripa. Uživili su se u uloge, fotografisali i u pomoć pozvali modernu tehnologiju. Rezultat pogledajte sami:

autor: Sonja Konkolj

radovi
radovi
radovi
radovi

Saradnja učitelja

Jednog dana smo se spremali za ponavljanje gradiva. Kako ponoviti, a da deci bude interesantno i korisno? Eto ideje za ugledni čas koji je održala Mirjana Kosanović. Evo nekoliko učeničkih radova.

autor: Sonja Konkolj

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Izložba božićnjaka

Odjeljenje 4-4 i učiteljica Jelena Korponajić su ponosno izložili svoj božićnjak na izložbi u HKC "Bunjevačko kolo". Božićni kolač im je pomogla pripravit pravnica naše škole Mirjana Stantić.

autor: Sonja Konkolj

božićnjak

Izrada božićnjaka

Ušli smo u doba Adventa. Odjeljenje 4-4 i učiteljica Jelena Korponajić su organizirali tradicijsku radionicu izrade božićnjaka za izložbu koja će se održati u HKC "Bunjevačko kolo", u srijedu 9.12.2020. s početkom u 15 sati.

autor: Sonja Konkolj

radovi
radovi
radovi
radovi

4-1 zove zimu

Došlo nam je hladno vreme. Snega nema ni na vidiku. Odlučili smo pokušati prizvati sneg. Napravili smo pahuljice i zalepili na prozore svoje učionice i čekali ..... Sneg nije pao, ali smo se dosetili kako da napravimo Sneška. Pobrinuli smo se i za njegovo zdravlje, poslušali smo savete lekara.

autor: Sonja Konkolj

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Takmičenje Kengur bez granica“

Svake godine u cijeloj Srbiji se održava međunarodno natjecanje, Kengur-Klokan bez granica sredinom 3. mjeseca. Obzirom da u to vrijeme zbog pandemije corona virusa nije održano natjecanje, ono se održalo 17.09.2020. (za školsku 2019/2020.) Naša škola se može pohvaliti, trećim mjestom i jednom pohvalom. Ines Vojnić, trenutno 5-4 razred, je osvojila 3.nagradu, naime bila je 23.od 1739 natjecatelja. Aleksa Radnić, trenutno 3.razred je osvojio pohvalu, bio je 140. od 2875 natjecatelja.

autor: Nevenka Tumbas

Foto zadatak „U susret novoj godini“

U skladu za zaokruživanjem priče o prvom polugodištu i dolaskom praznika, za koje su pripreme uveliko u toku, i naš foto zadatak prilagođen je tome. Zahvaljujući navedenom, bilo je lako za osmisliti i napraviti najkreativnije i najmaštovitije fotografije u skladu sa temom, gde su se učenici sa svojim roditeljima potrudili da podele čaroliju koju su za praznike stvorili u svojim domovima. Pored ovoga, učenici su se potrudili da zabeleže i kako je njihov grad uređen za obeležavanje praznika, te ni te foto informacije nisu izostale. Samo neki od najuspešnijih radova prikazani su u nastavku.

autor: Darija Svorcan

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Foto zadatak „Priča na mom stolu“

Tema novog foto zadatka "Na mom stolu" je još jedna od onih kroz koju učenici razreda 6.1, 6.2, 8.1, 8.2 i 8.3 imaju priliku da primene naučeno o digitalnoj fotografiji kroz praktičan rad. Za ovaj zadatak je bilo potrebno napraviti fotografiju koja se vodi sledećom izrekom: „Jedna slika govori više od hiljadu reči“. Cilj zadatka je bio da se na stolu predstave neke priče, poslovice, citati, hobi, interesovanja... i to na najmaštovitiji i nakreativniji mogući način, čime bi se tom fotografijom poslala snažna vizuelna poruka onome ko je posmatra. Ovo su samo neki od primera uspešnih odgovora na zadatak.

autor: Darija Svorcan

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Digitalna fotografija - učenički radovi

Nakon pređene oblasti u vezi sa digitalnom fotografijom na predmetu informatika i računarstvo, učenici odeljenja 6.1 i 6.2 dobili su kao zadatak da naprave fotografije na nekoliko zadatih tema: "Subotica iz mog ugla", "Jesen", "Foto priča iz moje škole" i "Na mom meniju". Ove fotografije nisu pravili sami, već su im se u izradi navedenih zadataka pridružili i učenici odeljenja 8.1, 8.2 i 8.3, ujedno ponavljajući naučeno u prethodnim razredima, što će primeniti u okviru izrade narednih zadataka na ovom predmetu. Na ovaj način se nismo zadržali samo na teorijskom delu, već smo znanja upotpunili i primenom znanja o digitalnoj fotografiji u praksi, što je jedan od najvažnijih ciljeva ovog predmeta - primeniti naučeno. Učenici su se odlično snašli u ovom izazovu, a u nastavku je dato nekoliko fotografija koje svedoče o tome. Predmetni nastavnik: Darija Svorcan

autor: Darija Svorcan

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Radionice o ponašanju

Učenici 3.3 i 3.5 nastavljaju saradnju sa Crvenim krstom, koji su posetili prošle nedelje. U utorak 3.11.2020. volonteri sa svojim profesorom održali su radionice na temu: poželjno i nepoželjno ponašanje.

autor: Boba Kovačević

radionica

Televizijsko gostovanje

Školski hor osnovne škole "Matko Vuković" drugi je po veličini u Subotici. Broji 42 stalna člana. Od ove školske godine organizuje se etno sekcija pod vođstvom prof. Natalije Lukić. Osniva se kamerni sastav, koji se sastoji od pet učenica, i jednog učenika koji je perkusionista. Nakon sjajnog humanitarnog nastupa u Subotici, kamerni sastav sa direktoricom Mirjanom Stevanović i prof. Natalijom Lukić odlazi u Beograd na snimanje emisije "Prelo u našem sokaku" gde osvaja sve simpatije kako publike, tako i vrhunskih muzičara. Na gostovanjima sa učenicima na sceni je i direktorica škole Mirjana Stevanović i prof. muzičke kulture Natalija Lukić. Gostovanje na Happy TV u emisiji "Prelo u našem sokaku" 25.10.2020. https://www.youtube.com/watch?v=5jjSunNq3go
Prvi nastup: 53:51 "Vo naše selo malovo"
Razgovor sa direktoricom: 1:23:13
Drugi nastup: 1:31:09 "Preli prelo milo do miloga"

autor: Natalija Lukić

televizijsko gostovanje

Takmičenje u streljaštvu

Naš učenik, Luka Ivković je učestvovao na Republičkom prvenstvu u streljaštvu, koje se održavalo u Nišu u sredu, 21.10.2020. Zauzeo je fenomenalno 8-10 mesto i postigao lični rekord.

streljaštvo

Takmičenje u stonom tenisu

Učenici OŠ "Matko Vuković" su na gradskom takmičenju u stonom tenisu osvojili drugo mesto. Učenici: Luka Vidović (8.1), Nemanja Maleš (8.2) i Veljko Nikolić (8.2).

autor: Vladimir Katančić

učenici